Waarom moeite doen om de werking van een kabel vast te stellen?

Ruim 10 jaar geleden kocht ik een toen nieuw audioblad: HiFi+, met als hoofdthema audiokabels. Na het doorworstelen van de recensies legde ik het blad geïrriteerd en teleurgesteld opzij. Alles was duur. Als je een goede CD-speler, versterker en boxen hebt, dan ben je toch klaar, zo dacht ik toen. Volgens de geleerden was 10 % van de totale audiosetprijs voor kabels een goed uitgangspunt.

Zes jaar geleden startte ik met Keith Marshall een audiobedrijf. Keith heeft veel ervaring en zijn merk Impulse heeft een goede naam. Keith ontwikkelde zijn nieuwe lijn luidsprekers met een condensatorloos filter:  de Black Magic serie, die mooi transparant en muzikaal klinkt.

Mijn taak was het zoeken van een goed voortraject van componenten. Met het zoeken van die componenten ontdekte ik dat kabels toch wel degelijk flink kunnen bijdragen aan de geluidskwaliteit. De vraag drong zich bij mij op waardoor deze verschillen zouden kunnen ontstaan. Dit werd het begin van een zoektocht.

Nieuwsgierigheid is de motor van alle vernieuwing!

Om te beginnen  zocht ik  een luisterteam bij elkaar, want een slager keurt  zijn eigen vlees niet. Enkele enthousiaste klanten met een zeer goed gehoor, hebben me sindsdien “op de rechte weg” gehouden.

Veel informatie over de opbouw van kabels is beschikbaar op internet, maar wat is nu echt van belang?  Het The SuperCables Cook Book van Allen Wright droeg zeker het nodige bij aan mijn kennis. Zo kwam er een “cable cooker”.

Daardoor werd het wachten op de inspeeltijd flink bekort en kunnen kabels grotendeels worden ingespeeld voor ze naar een klant gaan.

Bij alles wat ik tegen kwam werd “geproefd” of het smaakte. Ik kwam na enige tijd uit op een concept van een koperdraad “zwemmend” in een synthetische olie ingepakt in een teflon buisje hetgeen een gunstige di-elektrische constante en vooral ook een mooie klank opleverde. Ik heb de verleiding om toen de markt op te gaan toch laten liggen. Het klonk weliswaar al erg goed maar de keuze van de pluggen en stekkers was nog niet klaar en de productie zeer bewerkelijk. Met de gangbare handelsmarges zou dit wel erg duur worden.

Marcel Croese van Creato Audio luisterde naar deze kabels en vond ze wel mooi maar maakte me duidelijk dat zijn kabelconcept voor interlinks praktischer is te fabriceren en toch echt beter klinkt. Hij stelde me in de gelegenheid een deel van zijn concept te gebruiken. Ik kwam er achter dat deze kabels het in een systeem met hoge resolutie heel goed doen.

creatoklok-

Creato-klok

Dat is  goed te horen met CD-spelers die met een Creato-klok * zijn uitgerust. Deze klok is de schoonste en “snelste” klok die  momenteel is te verkrijgen).  Stap voor stap kwam ik verder, kritisch gevolgd door mijn luisterteam.

Inmiddels zijn we “klaar” met zowel een netsnoer, een interlink als een luidsprekerkabel. Het blijkt dat deze complete set zeer concurrerend is met op de markt verkrijgbare kabels. Bij de keuze van een totaal van onze kabels blijken ze elkaar onderling te versterken.

De eerste klant die een totale set van onze kabels afnam heeft een audioset met een nieuwwaarde van € 80.000,= ( ja 4 nullen). Hij twijfelde aan zijn luidsprekers, na inspelen van onze kabels  besloot hij én zijn huidige luidsprekers en onze kabels te houden.

Met een grijns vertelde hij me dat hij zijn oude merkkabels op internet inmiddels had verkocht en daarvoor meer heeft ontvangen dan hij mij voor mijn de kabels heeft betaald.

Alle aanleiding dus om verder te gaan!

Lourens  Ouweltjes

No comments yet.

Add Comment